Overslaan en naar de inhoud gaan

NIEUW : ADR examens vanaf 01/01/24 in de examencentra

Vanaf 01/01/2024 worden de ADR-examens voor bestuurders in Vlaanderen volledig digitaal georganiseerd door GOCA Vlaanderen in de huidige erkende examencentra voor het rijbewijs. Voor KM zijn dit de examencentra van Oostende, Brugge, Roeselare en Wevelgem.

Verplichte opleiding en examen om de 5 jaar

Elke bestuurder die gevaarlijke goederen wil vervoeren over de weg, dient te beschikken over een ADR-opleidingsgetuigschrift. Dat kan bekomen worden via het volgen van een verplichte opleiding met daarna een ADR-examen. Een ADR-opleidingsgetuigschrift is 5 jaar geldig. Om dit te verlengen dient de bestuurder, voor de vervaldatum van het getuigschrift, een bijscholingscursus te volgen en opnieuw te slagen voor het ADR-examen.

ADR-examen volledig digitaal

Vanaf 01/01/2024 verlopen de examens digitaal en kunnen chauffeurs zelf kiezen wanneer ze hun examen afleggen bij één van de erkende examencentra. Het examen zal tijdens de week plaatsvinden en er zullen meerdere tijdssloten beschikbaar zijn. Kandidaten dienen zichzelf in te schrijven om vanaf 1 januari 2024 aan het examen te kunnen deelnemen. Aan het examen zelf verandert er niets. Het examen blijft een openboekexamen dat per categorie 90 minuten duurt.

Afspraak maken en kostprijs

Het ADR-examen kan enkel via online afspraak afgelegd worden.

U kan een afspraak maken vanaf 01/01/2024 voor:

  • Het examen colli (categorie I)
  • Het examen tank (categorie II)
  • Het examen vloeibare brandstoffen (categorie IV)

Het ADR examen ( telkens 90 minuten)  kost momenteel 97€ en wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd.

Het maken van een afspraak voor ieder onderdeel kan via  https://www.km.be/afspraak-rijexamen.

Koppeling met mijn Burgerprofiel

De ADR-examens én -opleidingen zullen gekoppeld worden in Mijn Burgerprofiel. Zodra ADR-chauffeurs geregistreerd zijn voor een opleiding zullen in Mijn Burgerprofiel zowel de gevolgde opleidingen als het resultaat van het afgelegde ADR-examen beschikbaar zijn.