Overslaan en naar de inhoud gaan

Technische keuring van motorfietsen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 moeten motorfietsen naar de keuring bij verkoop en na ongeval. Motorfietsen zullen niet onderworpen worden aan een periodieke keuring.

Deze beslissing van de Vlaamse Regering is het gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn en kadert binnen het Vlaams Verkeersveiligheidsplan dat streeft naar nul verkeersdoden tegen 2050.

Concreet gaat het om:

  • motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc
  • elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur

Bij KM zal keuring van motorfietsen vanaf 02/01/23 mogelijk zijn in de keuringscentra van Brugge, Zwevegem en Diksmuide. Vanaf dinsdag 21 maart kan dit ook  in Ieper en Roeselare. De motorfietskeuring gebeurt enkel op afspraak; u kan deze afspraak maken via onze website of via het nummer 059/25 55 55. De afsprakenapplicatie zal in de loop van de laatste week van december beschikbaar zijn.

Het accent van de motorfietskeuring zal niet liggen op de originaliteit van de motorfiets, maar wel op de verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming. Er zijn 9 technische domeinen waarop een motorfiets zal gecontroleerd worden, waaronder de remmen, stuurinrichting, ruiten en lichten.