Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijbewijs D/D1

Rijbewijs D/D1

Algemeen

Het rijbewijs D laat toe voertuigen die ontworpen en gebouwd zijn voor het vervoer van meer dan 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Dit rijbewijs laat ook toe een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa tot 750 kg te trekken.

Het rijbewijs D1 laat toe voertuigen die ontworpen en gebouwd zijn voor het vervoer van meer dan 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend en ten hoogste 16 passagiers. Dit rijbewijs laat ook toe een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa tot 750 kg te trekken.

Vakbekwaamheid - Sinds 10 september 2008 dienen alle beroepsbestuurders van voertuigen waarvoor een rijbewijs D of D1 vereist is, te voldoen aan de vakbekwaamheidsvoorschriften. Deze verplichting is van toepassing voor wie met de genoemde categorie├źn professioneel vervoer verricht (behoudens wettelijke toegestane uitzonderingen). De vereisten inzake de vakbekwaamheid houden in dat men slaagt voor een initieel basiskwalificatie-examen (verwerving vakbekwaamheid) en dat men vijfjaarlijks 35 uur nascholing volgt (verlenging vakbekwaamheid).