Overslaan en naar de inhoud gaan

Motorfiets

Definitie

Bromfiets 

Alle tweewielige (categorie L1) of driewielige (categorie L2)  met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van ten hoogste 45 km/u en waarvan de cilinderinhoud ten hoogste 50 cm³ bedraagt.

De bromfietsen worden onderverdeeld in twee nationale klassen:

  • de "bromfietsen klasse A", die naar bouw en motorvermogen, op een horizontale weg, niet sneller kunnen rijden dan 25 km per uur;
  • de "bromfietsen klasse B", bromfietsen die niet onder klasse A vallen.

Motorfiets 

Elk tweewielig voertuig met of zonder zijspanwagen uitgerust met een motor met een cilinderinhoud van meer dan 50 cm³ en/of een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van meer dan 45 km/u.

 

Algemeen

Een motorfietskeuring is verplicht bij de verkoop van een onderworpen voertuig vooraleer het voertuig kan worden ingeschreven op naam van een nieuwe eigenaar (titularis) of na een melding van een keuring na ongeval.

Onderworpen voertuigen

  • motorfietsen, driewielers en vierwielers met een motor met inwendige verbranding, waarvan de motorcilinderinhoud groter is dan 125 cm³;
  • elektrische of hybride motorfietsen met een nominaal continu maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een door constructie bepaalde maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur.

Erkende keuringscentra

Een motorfietskeuring kan worden uitgevoerd in de keuringscentra die hiervoor erkend zijn. Voor KM is dit mogelijk in de keuringscentra Zwevegem, Brugge en Diksmuide, Ieper en Roeselare.

Uitsluitend op afspraak

Er is steeds een afspraak vereist voor een motorfietskeuring.